César Manrique

Als er één man is die het uitzicht van Lanzarote heeft bepaald, dan is dit zonder enige twijfel César Manrique. Hij was een culturele duizendpoot : schilder, beeldhouwer, designer, architect, adviseur ruimtelijke ordening. Hij zorgde ervoor dat de groei van Lanzarote tot toeristische trekpleister geordend verliep, volgens strikte regels, zodat het authentieke karakter van het eiland niet verloren ging. Daarvoor werden er strikte bouwvoorschriften uitgevaardigd :

Voor de veiligheid van het verkeer zorgde hij ervoor dat de snelheid beperkt werd door de vele ronde punten op de wegen. Het is de ironie van het noodlot die er voor zorgde dat Manrique in 1992 om het leven kwam bij een verkeersongeval, op 100 meter van zijn woonplaats in Tahiche.

Daarnaast zorgde hij ervoor dat de natuurlijke rijkdommen van het land voor een steeds groeiend aantal toeristen werden opengesteld, maar dit zonder schade toe te brengen aan het landschap. Het lijstje rechts bevat niet enkel bouwwerken op Lanzarote. Ook op de andere Canarische eilanden zijn enkele van zijn bouwwerken terug te vinden.

Manrique als schilder   Manrique als designer

Manrique - Campesino   Manrique als designer